Hygge, Slow Living, Mindful leven

Deze 3 woorden kom je steeds vaker tegen. Hygge, Slow living & Mindful leven. Wat is dit nu? Wat betekenen deze woorden? Is dit echt nieuwe tijd of bestaat het al heel lang? Het bestaat best al lang, maar met name in de corona tijd is men hier meer mee aan de slag gegaan. Ik denk dat dit is gekomen omdat men steeds minder tijd voor zichzelf kreeg. Je zat veel bij elkaar op de lip, omdat er veel werd thuis gewerkt en de scholen dicht waren.

We hebben een paar rare jaren achter de rug. Jaren waarin bepaalde dingen belangrijker en sommige dingen minder belangrijk zijn geworden. Een periode van bewustwording. Ik zat thuis met een burn-out toen de corona startte. Dit pakte voor mij niet positief uit. Want ik kon nergens meer terecht terwijl ik dit zo hard nodig had. Ik wou dat ik toen meer hiervan af had geweten. Dan had ik meer naar mijn “ziel” kunnen luisteren en had ik misschien minder stress ervaren. Hierdoor ben ik lang bezig geweest met uitzoeken wat ik nu eigenlijk wil. Pas sinds kort ben ik hiermee bezig en weet ik dat deze 3 woorden mij heel erg aan spreken. Vooral omdat deze “belevingen” mij en anderen kunnen helpen om jezelf te ontdekken. Om uit te zoeken wat jij nu wilt!!

Wist jij dat eigenlijk alle antwoorden al in jou zitten? Dat wanneer je goed naar jezelf, je ziel, je gedachten of hoe je het ook wilt noemen luistert, jij heel goed weet wat je wilt! Om hier naar te luisteren heb je tijd, aandacht en liefde voor jezelf nodig. Je moet gaan leren hoe je naar jezelf kunt luisteren.

En dan kom ik op die 3 woorden terug. Hygge staat bij mij voor veiligheid. Een omgeving waar ik mij veilig en thuis voel. Slow Living staat bij mij voor dingen met aandacht doen. Niet meer snel even dit of dat. Nee, meer bewust jouw taken/ doelen uitvoeren. En Mindfulness is genieten van het “nu”! Leven met volle aandacht. Niet in de toekomst of verleden, maar in het nu. Zie je de overeenkomsten?

Je hebt een fijne, veilige omgeving nodig voor jezelf om met meer aandacht naar jouw ziel te luisteren om de momenten wanneer jij dat nodig hebt. Dit kan alleen wanneer je in het nu bent met jouw gedachten.

Tegenwoordig ga ik iedere dag een stukje fietsen. Heerlijk door de friese landschappen. Bewust zet ik mijn gedachten op nul. Ik geniet van de omgeving, de beestengeluiden, alles wat groeit en begint te bloeien. Ik ontspan. Ontspannen is dan ook wat zo belangrijk is. Je moet niet continu stress ervaren, niet continu moeten, niet continu haasten. Dit betekent niet dat je het nu heel langzaam aan moet doen. Nee je doet het met meer aandacht en meer in ontspanning. Het gaat om een tandje minder hard rennen, maar alsnog doen wat je moet doen. Maar ook besluiten wat nu echt ‘moet’ en wat je nu eigenlijk ‘wilt’.  Het gaat in op wat anderen van je denken en leert je dat los te laten. Het gaat in op waar jij behoefte aan hebt, zelfs al is dat een dagje niks doen. Ik denk ook dat het daarin een groot stuk acceptatie op kan leveren van wat jij wel en niet kunt en je kan helpen om te zien waar je grenzen liggen en deze te bewaken. Langzamer leven betekent dat je meer dingen doet die je helpen stil te staan. En voor de één is dat op de fiets en voor de ander is dat een uurtje wandelen. Misschien denk je; maar dat heb ik helemaal niet aan tijd. Dan moet je je dag eens nalopen en kijken waar je eventueel tijd kunt maken. Het hoeft geen uur te duren. Het kan ook een paar minuten meditatie zijn. Wat jij maar fijn vind. Kijk eens hoe vaak jij op je telefoon zit, ga eens na of jij echt dingen doet die beslist nodig zijn, misschien kun je een uurtje eerder van bed. De dagen worden ook steeds weer langer.

Je kunt ook een goede planning gaan maken. Ik kwam er zelf achter dat ik echt heel veel op internet zat, ‘s morgens langer bleef liggen en dus vaak nutteloze “uren” op de dag had. Nu ik een planning maak, plan ik per uur en weet ik gewoon ‘s morgens waar ik aan toe ben en weet ik wanneer ik mijn ME-time kan plannen. Ik plan ook in om te journalen, iedere dag 1 of 2 keer. Schrijf op waar ik dankbaar voor ben, kijk naar wat wel en niet goed ging en wat eventueel beter kan. Ik maak mijn To Do list en plan niet meer ver voorruit. Iedere dag maak ik de definitieve planning voor de volgende dag.

Ik ga jullie middels mijn blog mee laten genieten van mijn ontwikkelingen hiermee. Wil je er eens over babbelen? Stuur gerust een pb. Ook wanneer je het moeilijk hebt en niet meer weet wat jij wilt mag je gerust contact met mij zoeken.

Liefs en tot de volgende keer, Janny