Zoveel water moet je drinken voor een mooie huid

Misschien wel een van de meest gehoorde skin-tips: drink water voor een mooie huid. En dan vooral véél water. Krijg je daar echt een stralende huid van en hoeveel moet je dan drinken?

WATER DRINKEN TEGEN EEN DROGE HUID?

Een droge huid kun je helaas niet wegdrinken bij de kraan. Water gaat te snel door je lichaam om dit effect te kunnen hebben op je huid. Het water komt simpel gezegd pas op het laatst aan in je huid, nadat het eerst langs alle organen gaat.

HELPT HET DAN OM EXTRA VEEL WATER TE DRINKEN?

Die vraag is lastig te beantwoorden. Er zijn namelijk weinig goed opgezette studies gedaan hiernaar. Een paar onderzoeken laten wel zien dat extra veel water drinken (één of twee liter extra per dag gedurende 30 tot 42 dagen) kan zorgen voor meer hydratatie in de huid. Maar deze effecten zagen de onderzoekers vooral bij mensen die (te) weinig dronken.

We weten wel dat als je écht te weinig drinkt, je dit vochttekort zult zien aan je huid. Je huid zal hierdoor minder elastisch worden.

WANNEER DRINK JE TE WEINIG?

Hoeveel moet je dan drinken? Anderhalve tot twee liter vocht per dag is genoeg voor je lichaam en dus ook voor je huid. Hiervoor telt al het vocht mee, dus ook je kop koffie of glaasje fris. Hoewel water of thee natuurlijk om heel veel redenen beter is dan frisdrank. Voor die anderhalve liter moet je ongeveer acht glazen per dag drinken.

Als je hier altijd ver onder zit, dan kunnen een paar extra glazen winst opleveren. Want ook voor een goede spijsvertering is voldoende water belangrijk, een verbetering daarin zal je waarschijnlijk ook zien aan je huidconditie.

DETOXEN MET WATER

Je hoort ook weleens dat je door veel water drinken je afvalstoffen sneller kwijtraakt. En zo’n detox zou daardoor ook zorgen voor een stralende huid. Maar eigenlijk voert je lichaam al de hele dag afvalstoffen af en is daarmee voortdurend aan het detoxen. Extra veel water drinken is dus niet nodig.

Nu weet ik dat er ook heel wat drankjes met speciale zouten op de markt zijn die je lichaam zouden reinigen en beloven dat je huid daardoor ook verbetert. Helaas heb ik hiervoor nog maar weinig bewijs kunnen vinden.

ZO KRIJG JE WEL EEN STRALENDE HUID

Genoeg drinken is belangrijk, maar heel veel water is dus niet nodig voor meer hydratatie. Mijn tip als je huid droog is? Gebruik huidverzorging met hydraterende stoffen zoals hyaluronzuur en glycerine. Ook niacinamide is een aanrader: dit ingrediënt beschermt de huid tegen uitdroging.

Wil je dat je huid meer gaat stralen? Exfolieer dan regelmatig. Daarmee verwijder je dode huidcellen waardoor je huid fris en egaal wordt. Dat is écht de allersnelste manier naar een mooie, stralende huid.